De piek in het aantal coronabesmettingen in Katwijk tijdens Pinksteren komt door één familie. Dat vertelt burgemeester Cornelis Visser tijdens de raadsvergadering vanavond. Het ligt dus volgens Visser niet aan het toerisme en de drukte op het strand zoals gesuggereerd werd. 

In de periode voor Pinksteren werden bijna geen nieuwe besmettingen gemeld. Op 31 mei en 1 juni steeg het aantal plotseling met negen nieuwe besmettingen en dat leidde tot een vraag vanuit de gemeenteraad.

Volgens Visser zijn deze nieuwe besmettingen een ‘op zichzelf staand geval’. De GGD heeft de familie op de radar en de verspreiding is ‘ingedamd’.

Op dit moment zijn 209 coronabesmettingen in Katwijk vastgesteld.

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Hierdoor loopt het aantal besmettingen de komende tijd weer wat op.

Alle werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk hoger dan de cijfers die bekend zijn, omdat niet iedereen zich laat testen.