Vandaag mochten om 12.00 uur de terrassen weer open. De vrolijke bezoekers konden eindelijk weer met een verfrissend drankje neerploffen op het terras. Het is met de nieuwe regels voor iedereen nog even wennen, maar de horecaondernemers zijn enthousiast. ‘Iedereen voelt zich weer bevrijd.’

Bij SandCbar wachten de gasten geduldig totdat ze het terras op mogen.

‘Gek.’ Het is de eerste reactie die Dominic Gadron geeft, nadat de eerste bezoekers het terras oplopen van zijn strandpaviljoen SandCbar. De gasten worden bij de ingang opgevangen waar ze een checklist moeten doorlopen. Daarna worden ze naar hun tafeltje begeleid waar ze van hun drankje kunnen genieten. Een aantal mensen hebben al gereserveerd.

De eerste telefoontjes kreeg SandCbar al voordat de versoepeling officieel werd aangekondigd. Vanavond zit het binnen vol gereserveerd. Buiten doen ze zonder reservering. Dominic: ‘Het is een spannende dag. Het is jammer dat we niet konden proefdraaien. We worden nu gelijk in het diepe gegooid. Maar ik ben blij dat we weer open zijn’.

Rond 12.30 uur stroomt het terras vol bij Bar70 en Sunset Blvd. ‘Het loopt lekker’, vertelt eigenaresse Linda Boezaard. ‘De gasten zijn erg blij. We mogen weer proosten, werd er gelijk geroepen.’ De sfeer zit er al vroeg in. Linda: ‘Iedereen voelt zich weer bevrijd’. Het valt de ondernemer op dat de regels nog niet bij iedereen duidelijk zijn. Met een groep van tien personen naast elkaar zitten, gaat bijvoorbeeld nog niet.

Laura van der Plas (rechts) verwacht ondanks alles nog een druk seizoen.

Dat valt ook Laura van der Plas van Lunchcafé Locals en de Frietbar op. ‘Het is nog een beetje onduidelijk met hoeveel man je aan een tafel mag zitten.’ De opening van het terras verloopt verder goed bij haar. ‘Mensen stonden echt te popelen.’ De Katwijkse is positief en heeft hoge verwachtingen. ‘Ik weet zeker dat we een druk seizoen krijgen.’

De regels
Iedereen moet anderhalve meter afstand bewaren tot elkaar, met uitzondering van mensen die bij elkaar in huis wonen en tweetallen. Dat laatste is omdat vanaf drie personen op die regel wordt gecontroleerd. Daardoor kunnen ook tweetallen die niet samenwonen, binnen anderhalve meter van elkaar zitten.