Bibliotheek Katwijk is klaar met de discussie of de bieb wel een nieuw gebouw nodig heeft. Een ingestort plafond is nu de druppel voor de organisatie. ‘Laat niemand meer tegen ons zeggen dat we als bibliotheek prima zitten aan de Schelpendam en daar vooral moeten blijven.’

De gemeente Katwijk is al jarenlang op zoek naar een nieuwe locatie voor de bibliotheek, omdat het pand aan de Schelpendam verouderd is en niet meer voldoet aan de eisen van een hedendaagse bibliotheek. Meerdere locaties en plannen voor het zogenoemde Kennis- en Cultuurcentrum zijn al de revue gepasseerd. De gemeente heeft 11 miljoen over voor die nieuwe locatie, maar een geschikte plek is ondanks alle inspanningen nog niet gevonden.

Over het Kennis- en Cultuurcentrum is altijd veel discussie geweest. Niet iedereen vindt dat de bibliotheek een nieuwe locatie nodig heeft.

Tegenvallers
De bibliotheek laat op social media weten dat zij klaar zijn met die discussie. De organisatie heeft de afgelopen tijd met wat flinke tegenvallers te maken gehad.

In 2016 werd er asbest in het pand aan de Schelpendam aangetroffen. Het kostte de bibliotheek 150.000 euro. Ook heeft de bieb al meerdere keren flink moeten bezuinigen van de gemeente. Daarnaast zijn er in het pand zelf een aantal zaken die niet mee werken.

‘Als we voor elke lezing, filmavond of workshop de boekenkasten moeten wegrijden en met tientallen stoelen moeten sjouwen om alles om te bouwen omdat we geen aparte activiteitenruimte hebben, hoor je ons niet. Dat we een lift hebben van meer dan 45 jaar oud waar geen onderdelen meer voor te verkrijgen zijn maar er geen geld is om de lift te vervangen, daarover hoor je ons niet. Dat we zo ongeveer in het minst duurzame gebouw van Katwijk werken dat bovendien totaal ongeschikt is voor de functie van een moderne bibliotheek, dan slikken we dat braaf.’

Zaterdagochtend bleek ook nog eens dat het plafond was ingestort, waardoor er veel schade was aangericht.

HELP, DE BIEB VERZUIPT!Zo troffen we vanochtend de jeugdafdeling van de Hoofdbibliotheek aan. Ingestort plafond, de…

Geplaatst door Bibliotheek Katwijk op Zaterdag 13 juni 2020

De gemeenteraad praat donderdagavond over de toekomst van de bibliotheek. De raadsleden bespreken dan met het college van burgemeester en wethouders de plannen voor één nieuw Cultuurbedrijf waar de bibliotheek onderdeel van wordt. Naast de bieb zijn ook de muziekschool en K&O bij het Cultuurbedrijf betrokken.