Supermarkten en winkeliers in Katwijk willen tijdelijk tijdens de coronacrisis op zondag hun winkels open. De ondernemers willen het winkelend publiek spreiden over een extra dag, zodat de drukte in de winkels afneemt. ‘Zo wordt het makkelijker voor het winkelend publiek om de afgesproken afstand van 1,5 meter te houden en kunnen wij de veiligheid van zowel klanten als ons personeel beter garanderen’, schrijven zij in een brief aan de gemeente Katwijk.

De winkeliers willen met de gemeente in gesprek over de tijdelijke zondagopenstelling en hebben een adviesbureau in de hand genomen.

‘Het belangrijkste is dat de winkeliers de vrijheid krijgen om de zondagopenstelling als maatregel in te zetten’, vertelt adviseur Sandro Slijepcevic namens de groep ondernemers. ‘Die vrijheid om in te kunnen grijpen hebben zij op dit moment niet.’

De winkels willen rekening houden met de kerken en ongeveer open vanaf 12.00 uur. Ook willen zij andere winkels niet verplichten om op zondag de deuren te openen.

Zondagsrust
De koopzondag staat in Katwijk al jaren ter discussie, maar wordt door de christelijke partijen nog tegengehouden vanwege de zondagsrust. In 2017 schreven Katwijkse supermarkten en winkelketens ook al een brief naar de gemeente. De ondernemers wilden toen graag open om aan de vraag van hun klanten te voldoen. Daarnaast vonden zij het niet eerlijk dat concurrenten in buurgemeenten wel op de zondag open mogen zijn.

Slijepcevic zegt dat nu de veiligheid voorop staat. Op de vraag of dit kan worden gezien als een pilot of een kans voor een permanente koopzondag antwoordt hij: ‘We hebben dit niet ingestoken als een pilot. Misschien biedt het mogelijkheden, maar de focus ligt nu echt op die veiligheid. Dat is het belangrijkste’.

Begrip
De koopzondag ligt gevoelig in Katwijk, maar de adviseur is niet bang voor weerstand. ‘Ik denk dat er in deze tijd wel begrip voor is. De winkeliers willen niet alleen hun klanten, maar ook hun personeel kunnen beschermen. Dat is nu echt noodzakelijk. We vertrouwen erop dat mensen daar nu ook begrip voor hebben.’

De brief is vandaag naar het college en de gemeenteraad verstuurd. De winkeliers willen zo snel mogelijk in gesprek. ‘Ze gaan het liefst dit weekend nog open. Hoe eerder hoe beter. Maar dat hangt natuurlijk van de gemeente af.’

De brief die nu naar de gemeente is verstuurd is ondertekend door AH Hoornesplein, AH Rijnsburg, AH Zeilmakerstraat, Blokker,  Dirk Asterstraat, Dirk Visserijkade, GAMMA, Hoogvliet Rijnsburg, Hoogvliet Valkenburg, Humpy Teens&Kids, KARWEI, MS Mode, Only, Rituals, Shoeby, Sisters Mode, Takko Fashion, The Read Shop, Top1Toys, Van Haren en Xenos.