Niet alle ondernemers zijn blij met het pleidooi voor een tijdelijke zondagopenstelling van een groep winkeliers. In een brief roepen een slager, schoenenwinkel, modezaak, kaaswinkel en tuincentrum de gemeente Katwijk op om ‘niet mee te gaan met het onnodig openstellen van de winkels’. ‘Koester de zondagsrust om de van onze medewerkers gevraagde bijzondere inspanning in deze crisistijd te kunnen volhouden.’

Vorige week vroeg een groep van zo’n twintig winkeliers toestemming voor een tijdelijke zondagopenstelling om het winkelend publiek te spreiden over een extra dag, zodat de drukte in de winkels afneemt.

Winkeliers pleiten voor tijdelijke zondagopenstelling tijdens corona

De tegenstanders zijn het met de voorstanders eens dat betere spreiding nodig is. Maar volgens de vijf ondernemers is die spreiding ook mogelijk in de beschikbare zes werkdagen.

‘Daar is de zondag helemaal niet voor nodig’, schrijven Keurslager De Mooy, First Man herenmode, Gijs Footwear, Alexanderhoeve van der Velde en Tuincentrum FloraJoy. ‘Wel is het een goed idee om het winkelend publiek aan te moedigen om de drukte te vermijden en om boodschappen te doen op rustige momenten. Binnen de beschikbare winkeltijden zijn er meerdere opties om het spreidingsbeleid te ondersteunen met doordachte marketingacties of speciale aanbiedingen. Het is nu de uitdaging om ondernemerschap te tonen.’

De winkeliers stellen de zondagsrust voorop. ‘Juist de zondagsrust is een uitstekend en ook onmisbaar middel om de intense druk vanuit de samenleving op het winkelpersoneel te kunnen blijven doorstaan. Om zodoende de belangrijke functie te kunnen blijven waarmaken in de dagelijkse levensbehoeften.’

‘In deze periode wordt een zwaar beroep gedaan op het incasseringsvermogen van iedereen die in de foodvoorziening werkt. Het is dan essentieel dat voldoende rust wordt geboden, zodat de vereiste zorgvuldigheid in de omgang met de noodzakelijke en restrictieve coronamaatregelen kan worden volgehouden.’

Het college van burgemeester en wethouders neemt dinsdag een besluit over de zondagopenstelling.