De gemeenteraad wil dat de wethouder nog voor 1 juli ‘effectieve’ maatregelen neemt om blokkades bij alle strandafgangen te voorkomen. De strandafgangen staan tijdens zomerse dagen vol met fietsen en scooters waardoor de hulpdiensten er niet langs kunnen. Dit zorgt voor grote frustraties. Wethouder Jacco Knape vindt het verzoek van de gemeenteraad onnodig. Volgens de wethouder worden er drie strandafgangen vrij gehouden en dat is voldoende.

Donderdagavond werd tijdens de raadsvergadering onder leiding van Atie Kuijt van de ChristenUnie een motie ingediend. De motie kreeg steun van bijna alle partijen.

Katwijk kampt al jaren met volle strandopgangen tijdens de zomer. De gemeente heeft daar al verschillende maatregelen voor ingezet. Er zijn gele markeringen aangebracht, er staan waarschuwingsborden, er worden fietscoaches ingezet en de oproep wordt regelmatig herhaald: houd de strandafgangen vrij.

Foto: Studio Stache

Wethouder Knape ziet dat de fietscoaches effectief zijn. Het zorgt er voor dat er drie strandafgangen bijna altijd vrij zijn. Bijna, want het gaat ook nog wel eens mis, erkent Knape. Maar volgens de wethouder gaat het goed en zijn drie strandafgangen voor de hulpdiensten genoeg. ‘De veiligheid is gewaarborgd’.

katwijk fietscoach op strand katwijk nieuws actueel rijnsburg
Foto: Studio Stache

Hij kan de raadsleden niet overtuigen. Er wordt nu al een paar jaar geprobeerd om de situatie te veranderen, maar de partijen zien dat het probleem nog niet opgelost is. Daarnaast vinden de voorstanders van de motie dat de veiligheid geborgd dient te zijn over het gehele strand en dat dus alle strandafgangen fiets- en scootervrij zouden moeten zijn.

De SGP was de enige partij die tegen de motie stemde. De fractie steunt de SGP-wethouder dat drie vrije strandafgangen genoeg zijn.

Atie Kuijt was duidelijk. ‘We praten er al jaren over. Ga aan de slag.’

Het college van burgemeester en wethouders moet voor 1 juli actie ondernemen. Ook moet het de raad voor 1 december informeren over de ervaringen van de politie en de hulpdiensten over de toegang tot het strand voor de hulpdiensten.