Dit jaar wordt er in het centrum van Katwijk geen Tonnenpoort opgebouwd. Samen met de vrijwilligers die de Tonnenpoort ieder jaar opbouwen, is besloten om de poort dit jaar niet op te tuigen vanwege het coronavirus. Vorige maand werd ook al duidelijk dat de Toeristenmarkt op losse schroeven stond. Ook daar is nu definitief een besluit over genomen.

De Tonnenpoort stond al ter discussie voordat het coronavirus uitbrak. De gemeente was toen al in gesprek met nieuwe initiatiefnemers. De initiatiefnemers zagen de Tonnenpoort liever op de Boulevard. Ook stond de financiering en financiële bijdrage van de gemeente Katwijk aan de boog ter discussie.

Wethouder Jacco Knape: ‘We blijven met deze partijen in gesprek over de financiering van de Tonnenpoort, zodat de vrijwilligers volgend jaar de poort hopelijk weer kunnen opbouwen’.

Eerder werd al duidelijk dat er dit jaar ook geen Toeristenmarkt is.

‘Niet waarschijnlijk dat Toeristenmarkt doorgaat’

 

Knape: ‘Het is spijtig, maar op dit moment de enige verstandige keuze. De Toeristenmarkt staat erom bekend om jaarlijks veel bezoekers aan te trekken. Iets wat we in deze tijd juist niet willen om de verspreiding van het coronavirus beheersbaar te houden’.

De weekmarkt wordt wel nog iedere week georganiseerd, maar daar is de Toeristenmarkt volgens de gemeente niet mee te vergelijken. De Toeristenmarkt lijkt meer op een evenement. ‘Zo is de Toeristenmarkt niet alleen om etenswaren te kopen, maar worden ook veel ‘non-food’ waren verkocht en allerlei activiteiten georganiseerd. Normaal gesproken komen daardoor per dag duizenden bezoekers naar de Toeristenmarkt’, legt de gemeente uit.