Dodenherdenking is vanavond anders dan andere jaren. Verenigingen, organisaties en publiek kunnen niet aanwezig zijn bij de kranslegging bij de oorlogsmonumenten.

Burgemeester Cornelis Visser legt uit naam van alle inwoners één krans bij het oorlogsmonument in Katwijk. In Valkenburg en Rijnsburg zal dit gedaan worden door de wethouders. De kransleggingen zijn via RTV Katwijk te volgen.

Muziekverenigingen UNI en DVS spelen om 19.58 uur vanaf de torens van de Nieuwe- en Oude Kerk, Pniëlkerk en Dorpskerk het Taptoe-signaal.

Visser: ‘Dit jaar herdenken we vanuit huis de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Nationale Herdenking wordt om 19.58 uur het Taptoe signaal geblazen, de muziek die de 2 minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité roept blazers op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt ons allemaal uit om thuis het eerste couplet mee te zingen. Door samen stil te zijn en samen ons volkslied te zingen tonen we de eensgezindheid van onze gemeenschap en bieden we elkaar steun’.

Iedereen mag na 20.15 uur op eigen gelegenheid bloemen leggen bij bij de monumenten. Dat mag niet in een groep en men moet 1,5 meter afstand van elkaar houden.