Rijnsburger Toon Stegmann heeft naar eigen zeggen een manier gevonden waarop een zelfgemaakt mondkapje veilig gebruikt kan worden. Met een citroen en wat afwasmiddel laat hij zien hoe hij het mondkapje ‘virusdodend’ maakt.

Stegmann besteedt op dit moment vrijwel al zijn tijd aan het coronavirus. Hij werkt bij een biotechnologiebedrijf wat aan een vaccin werkt voor het coronavirus wat op dit moment de hele wereld in zijn greep houdt.

Als bescherming tegen het virus worden in de zorg mondkapjes gebruikt, maar die zijn erg schaars. Daardoor ontstaan allerlei initiatieven om zelf mondkapjes te maken. In het voormalige ID-college aan de Jan Evertsenlaan in Katwijk is één van die initiatieven waar vrijwilligers zelf mondkapjes maken en inzamelen voor de (thuis)zorg. Onder andere Marente maakt hier gretig gebruik van.

Stegmann vindt dit een goed initiatief, maar maakte zich zorgen over het lange (her)gebruik van de mondkapjes. Het mondkapje zou niet lang genoeg kunnen beschermen tegen het virus en een wasmachine doodt het virus niet.

Een combinatie van citroen en afwasmiddel doet dat wel, weet de Rijnsburger nog van een proefschrift dat hij schreef in de jaren ’80. Zijn oplossing om het mondkapje virusdodend te maken is namelijk geen nieuwe uitvinding. Er zat volgens Stegmann zelfs patent op, maar die is inmiddels verlopen. Stegmann: ‘Er heeft nu alleen nog niemand aan gedacht’.

In de video laat hij zien hoe het werkt.

Stegmann plaatst nog wel een waarschuwing: ‘Het is geen ‘ontkwetsbaarheidsschild’. Je kunt altijd geïnfecteerd raken met het virus. Voornamelijk met je handen en via je je gezicht. Dus neem alle andere maatregelen ook alsjeblieft serieus’.