‘We hebben er alles aan gedaan om het evenement toch mogelijk te maken, maar helaas het mocht niet zo zijn, die ruimte krijgen we nu niet.’ Noordzee Zomerfestival is één van de vele evenementen die dit jaar niet mag plaatsvinden. Dat heeft grote gevolgen voor de organisatie. ‘We gaan de rode cijfers in.’

Noordzee Zomerfestival stond gepland van 30 juli tot en met 8 augustus. Het kabinet kondigde vorige week aan dat alle evenementen in Nederland tot 1 september worden afgelast. ‘Dit vinden we uiteraard ontzettend jammer, maar we scharen ons volledig achter de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het virus zo goed en snel mogelijk te stoppen’, laat het bestuur weten.

De organisatie had alle activiteiten en optredens zo goed als rond, maar moet nu alles annuleren. Wat de exacte financiële consequenties voor het evenement zijn, weet het bestuur nog niet. Maar dat er consequenties zijn, is wel zeker.

‘Een gratis festival heeft eenvoudig weg geen enkele inkomsten als het evenement niet gehouden wordt. Vaste stichtingskosten lopen wel door. Als verzekeringen, secretariaat, accountant, webhosting etc. Heel veel zaken die er voor zorgen dat de stichting blijft bestaan. Dus ja we gaan de rode cijfers in, ondanks dat we 100 procent werken met vrijwilligers.’

Subsidie
Voor dit jaar was er een subsidie van 38.877 euro gereserveerd voor 16 evenementen, waaronder Noordzee Zomerfestival. De organisatie hoopt dat de gemeente die subsidie alsnog gaat uitkeren.

Wethouder Jacco Knape liet vorige week in een vragenuur op Facebook weten dat de gemeente ‘coulant’ probeert om te gaan met de subsidies voor evenementen, omdat er door veel organisaties al kosten zijn gemaakt. Hoe hier precies invulling aan wordt gegeven is nog niet duidelijk. De gemeente gaat hier nog over in gesprek.