Wethouder Jacco Knape denkt dat het ‘niet waarschijnlijk is’ dat de toeristenmarkt deze zomer doorgaat. ‘Dat is pijnlijk, want de winkeliers hebben het heel moeilijk. Je zou alles willen doen om zo’n markt door te willen laten gaan, maar dat zit er dit keer waarschijnlijk niet in.’
De Toeristenmarkt staat ieder jaar tijdens de zomer op dinsdag in het centrum van Katwijk aan Zee. De eerste markt stond gepland op dinsdag 23 juni.

Dit jaar lijkt de Toeristenmarkt onmogelijk door het verbod op evenementen tot 1 september. Of de markt daar ook exact onder valt, is nog niet duidelijk. Knape: ‘Eigenlijk zou je de Toeristenmarkt als evenement kunnen zien. Al valt die misschien niet helemaal onder deze regels.’

Winkeliersvereniging Zeezijde heeft bij de gemeente Katwijk al aangegeven dat zij graag zien dat de markt, misschien in een andere vorm, wel doorgaat.

Toch lijkt het de wethouder onwaarschijnlijk dat de markt doorgaat. ‘Lastig, want dit kan vergelijkbaar zijn met de weekmarkt, maar aan de andere is het ook niet voor niets een Toeristenmarkt genoemd.’ De markt is in eerste instantie voor de toeristen, maar wordt ook veel bezocht door de Katwijkers. Dat baart Knape zorgen, omdat reizen en er op uitgaan nu wordt afgeraden vanwege het coronavirus.

‘Het lastige is dat je niet weet hoe het straks in juni, juli en augustus is. Wat er dan wel mag en wat er dan niet mag. We weten wel dat de evenementen tot 1 september niet doorgaan.’

De deur wordt nog niet helemaal gesloten. ‘Als er al wel iets doorgaat zal dit in een hele kleine vorm zijn, voor onze eigen inwoners. Niet om de toeristen hier heen te halen, want dat zit er voorlopig niet in.’