FloraHolland verwacht dit jaar een groot verlies. De coronacrisis heeft volgens de veilingorganisatie een ‘ongekend grote impact’. Desondanks denkt de organisatie dat er geen acute financiële problemen ontstaan. CEO Steven van Schilfgaarde: ‘Ik reken op de veerkracht van onze sector’.

FloraHolland maakte de afgelopen weken flinke verliezen. De organisatie is één van de vele bedrijven die een beroep moet doen op overheidssteun. Naast het noodpakket van het kabinet waar alle bedrijven gebruik van kunnen maken, is er ook een noodfonds voor de sierteelt en specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw. De veilingorganisatie is daar erg blij en verwacht dat de sector met dit geld zich ‘door deze zware periode kan heen slaan’.

Reactie Ledenraad Royal FloraHolland op noodfonds

FloraHolland stond er voor de crisis goed voor. Er werden in 2019 meer bloemen verhandeld voor hogere prijzen. De omzet steeg met zo’n 3 procent naar 4,8 miljard euro.

Schilfgaarde: ‘De solide uitgangspositie van Royal FloraHolland zorgt ervoor dat ondanks een verwacht groot verlies over 2020 er geen acute financiële problemen ontstaan’.

Dankzij overheidssteun en extra leningen bij de bank kan de veiling weer vooruit kijken. De komende tijd zet de organisatie extra in op digitalisering. Aan het eind van het jaar moeten alle transacties op de marktplaats digitaal plaatsvinden. Ook wordt er extra op de kosten gelet.

‘Zodra de internationale vraag weer aantrekt, moeten we daar direct op kunnen inspelen. We zien wat lichtpuntjes, maar er is nog een lange weg te gaan.’