De Katwijkse huisartsen hebben een tekort aan mondkapjes. De huisartsen vragen alle Katwijkers die in het bezit zijn van (verpakte) mondkapjes om deze in te leveren bij een huisarts. ‘Al is het er maar één’, schrijven de huisartsen gezamenlijk in een oproep. ‘We kunnen dan meer zieke mensen helpen met goede bescherming.’ 

Volgens de huisartsen is het dragen van mondkapjes alleen nuttig voor gezondheidsmedewerkers. Maar in de praktijken is op dit moment onvoldoende voorraad. ‘Voor mensen die werken met mensen die het coronavirus kunnen hebben, zijn mondkapjes bijzonder belangrijk.’

Gezondheidszorgmedewerkers hebben vooral baat bij mondkapjes met een FFP 2 of 3 code. Maar ook code FFP1 is goed. Ook de stofmaskers uit de bouwmarkten met dergelijke codering zijn erg welkom. Om veiligheidsredenen raadt de GGD aan om alleen verpakte mondkapjes in te leveren. Hieronder ziet u enkele voorbeelden.

 

Bezoek aan de huisarts
Daarnaast willen de huisartsen iedereen verzoeken om niet onaangekondigd naar de praktijk te komen. Door de Corona-pandemie is er voor niet-spoedeisende zorg de komende tijd helaas veel minder gelegenheid. Dit is beter voor u, uw naasten en uw zorgverlener. Zij vragen daarvoor uw begrip.

 Wat kunt u zelf doen om te helpen?

  1. Blijft thuis als u last hebt van neusverkoudheid, niezen, keelpijn, hoesten of koorts
  2. Geef dit ook aan als u ons belt voor een spoedeisende klacht die los staat van koorts of verkoudheid. Wees daar eerlijk over!!
  3. Bel de huisarts als u steeds zieker wordt of moeilijker ademt
  4. Bent u ouder dan 70 of heeft u een chronische ziekte? Bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost als u koorts heeft en hoest of moeilijk ademt
  5. Ga niet zonder afspraak naar uw huisarts toe
  6. Vermijd bijeenkomsten met meerdere personen, of spreek anders af in de buitenlucht en houdt gepaste afstand (= anderhalve meter). Dit geldt nog sterker als u boven de 70 jaar bent en/of u een kwetsbare gezondheid heeft