Een Katwijkse supermarktmedewerkster deelt haar ervaring van de afgelopen dagen. ‘Het is vijf minuten voor sluitingstijd wanneer er grote karren met enorme hoeveelheden aan houdbare artikelen zoals toiletpapier, aardappelen, zakken pasta en blikken soep op de kassaband wordt geladen. Nadat een bedrag van boven de duizend euro is afgerekend, kijken mijn collega en ik elkaar aan en vragen we ons af hoe morgen de dag zal verlopen.’

Bij de supermarkten is de afgelopen dagen flink gehamsterd. Wc-papier was onvindbaar, vriesvakken werden geplunderd, aardappelen waren op en er was een run op al het eten wat in blik zit of nog in de vriezer past. Ook nu wordt er nog door mensen gehamsterd met het oog op het coronavirus.

Een medewerkster van een Katwijkse supermarkt deelt met ons haar ervaring van de afgelopen dagen.

De paniek in mensen hun ogen reflecteert de inhoud van hun winkelkarretje

Het is vijf minuten voor sluitingstijd wanneer er grote karren met enorme hoeveelheden aan houdbare artikelen zoals toiletpapier, aardappelen, zakken pasta en blikken soep op de kassaband wordt geladen. Nadat een bedrag van boven de duizend euro is afgerekend, kijken mijn collega en ik elkaar aan en vragen we ons af hoe morgen de dag zal verlopen.

Vervroegd kerstgevoel
Een kerstgevoel en dat in maart. Grote boodschappen met zelfs bedragen tot 1200 euro worden afgerekend. De paniek in mensen hun ogen reflecteert de inhoud van hun winkelkarretje. Bijna iedereen is gefocust op zoek naar de producten die op de boodschappenlijstjes staan. De chaos in de winkel zorgt voor diverse gesprekken bij het afrekenen. Enkele personen spreken hun mening uit over het egoïsme dat heerst, terwijl andere toegeven dat ze bezorgd zijn en toch iets extra’s in hun mandje hebben gedaan. Ondanks de verwachte drukte verbaast iedereen op de werkvloer zich over het koopgedrag van de klanten.

Op = op, maar niet helemaal
Het is zaterdagochtend en om 8 uur openen de deuren van de winkel. Meer dan veertig mensen staan buiten met hun karretje klaar om de winkel te betreden. Veel schappen zijn nog leeg, maar toch slagen zij er in om met volle tassen naar huis te gaan. Een vrouw vertelt dat ze net terug is van vakantie en toch wat producten nodig had voor het weekend. Helaas, ze viel met haar neus in de boter, die overigens ook op was. Toch kan ik iedereen geruststellen. De distributiecentra zijn nog goed gevuld met genoeg producten waarmee iedereen in Nederland voorzien kan worden.

Hamsteren
Om terug te komen op iedereen die aan het hamsteren geslagen is. Iedereen reageert anders op situaties en dat is niet erg. Probeer te denken aan ouderen, terugkerende vakantiegangers of mensen die aan het werk zijn om anderen te voorzien in deze onzekere tijden. Ook zij hebben levensmiddelen nodig. Denk aan jezelf, maar ook aan anderen. Blijf binnen als u zich niet goed voelt. En vergeet vooral niet lief te zijn voor elkaar.

Groetjes,

Je favoriete baliemedewerker