Op het strand worden twee strandpaden verlengd met betonplaten tot aan de hoogwaterlijn. De paden zijn bedoeld voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn. Op deze manier kunnen ze verder het strand op en dichterbij de zee komen. De Mobi-mat die vorig jaar op strand werd getest bleek een slechte optie.

Op aandringen van enkele politieke partijen werd in november op het strand de Mobi-mat getest. De Mobi-mat is een kunststof mat die op het strand kan worden uitgerold. Rolstoelgebruikers kunnen via de mat makkelijker het strand op. In de praktijk bleek dat minder makkelijk dan gedacht. De proefpersonen waren niet enthousiast.

Foto: In november werd de mat door meerdere rolstoelgebruikers getest.

De mat functioneert alleen goed als deze goed wordt uitgerold en strak wordt vastgelegd. Anders bolt de mat door het gewicht van een elektrische rolstoel op bij het rijden en draaien. De testers vonden daarnaast de mat erg ruw en niet breed genoeg. Ook bleek tijdens de demonstratie dat het zand van het Katwijkse strand erg lastig van de mat te vegen is.

De betonplaten kosten minder onderhoud en kunnen op een positieve reactie rekenen van Platform Gehandicaptenbeleid.

Het college van burgemeesters en wethouders hoopt dat dankzij de betonplaten inwoners en bezoekers, die nu niet kunnen genieten van het strand, op een toegankelijke manier het strand tot de hoog waterlijn kunnen betreden. ‘Het gevoel om zelfstandig van het strand gebruik te kunnen maken, daadwerkelijk op het strand te zijn en mee te kunnen spelen met vrienden of vriendinnen is immers ontzettend belangrijk voor deze inwoners en bezoekers’, schrijft het college.

De betonplaten worden vanaf april geplaatst bij strandpaviljoens Zilt en Zee en Zon. De gemeente heeft nog een derde pad op het oog aan de noordkant van de Uitwatering. In maart wordt duidelijk of daar ook betonplaten worden geplaatst.

Na het strandseizoen wordt het gebruik van de betonplaat geΓ«valueerd.