De gemeente Katwijk wil 2.500 woningen bouwen voor 2040. Dat aantal komt boven op de minimaal 5.000 woningen die gepland staan op voormalig vliegkamp Valkenburg. Wethouder Gerard Mostert wil het tempo opvoeren en vooral betaalbare huizen (tussen de 200.000 en 300.000 euro) bouwen.

In Katwijk is de woningnood groot. Er zijn broodnodig 4.000 woningen nodig. Vorige week werd nog de overeenkomst getekend voor minimaal 5.000 woningen op voormalig vliegkamp Valkenburg, maar dat is nog lang niet genoeg. Van die 5.000 huizen zijn er 1.500 voor de Katwijkers. De overige woningen op die locatie zijn voor de regio.

Alle partijen na veel rumoer weer positief en eensgezind over woningbouw vliegkamp

Katwijk moet dus binnen de eigen kernen op zoek naar locaties voor de overige 2.500 woningen. Volgens Mostert zijn die er genoeg.

De gemeente heeft verschillende partijen bij elkaar gebracht om het tempo op te voeren. Aan de zogenoemde ‘overlegtafel’ worden met ontwikkelaars, bouwers, makelaars, zorgorganisaties en woningcorporatie Dunavie plannen gesmeed om zo snel mogelijk te kunnen bouwen. Aan die tafel wordt besproken welke plannen er al zijn, waar snel gebouwd kan worden en welke woonbehoefte er is in welke wijk?

Naast het bouwen wil de gemeente ook dat de woningen behouden en betaalbaar blijven. Daarom wordt dit jaar het een antispeculatiebeding ingevoerd. Op deze manier wil de gemeente ervoor zorgen dat nieuwe huizen die goedkoop worden aangeboden, niet 2 jaar later voor veel grotere bedragen worden verkocht waardoor ze niet meer te betalen zijn voor de doelgroep.

Ook denkt de gemeente na over een zelfbewoningsplicht, zodat bijvoorbeeld beleggers en particulieren die huizen voor veel geld willen verhuren, niet een woning kunnen wegkapen.

Deze ambities en plannen van de gemeente staan beschreven in de Woonagenda. In de onderstaande video wordt uitgelegd wat die Woonagenda precies inhoudt.

Woonagenda

Naast de bouwopgave rondom het vliegkamp Valkenburg bouwen we 2500 betaalbare woningen in de verschillende kernen. In de woonagenda staat hoe we er voor gaan zorgen dat er in Katwijk woningen beschikbaar komen en blijven voor iedereen.

Geplaatst door Gemeente Katwijk op Vrijdag 6 maart 2020