Het coronavirus maakt het de voedselbank in Katwijk niet eenvoudig. Gelukkig heeft de voedselbank, in tegenstelling tot andere uitgifteplaatsen in het land, nog genoeg levensmiddelen en vrijwilligers. Secretaris Wim de Mooij: ‘Het is zeker niet eenvoudig om in deze omstandigheden Voedselbank Katwijk open te houden, maar wij gaan ervoor’.

Een aantal voedselbanken in Nederland luidde onlangs de noodklok. Omdat mensen flink inslaan in de supermarkt, is er nog maar weinig voedsel over voor de mensen die noodgedwongen naar de voedselbank moeten. Daarnaast zijn er ook problemen met de uitgifte van voedselpakketten. Veel vrijwilligers vallen in de risicogroep (ouderen) waardoor zij niet meer kunnen helpen. Ook de werkomstandigheden moeten worden aangepast. Sommige voedselbanken hebben zelfs besloten om voorlopig de deuren te sluiten.

Hamstergedrag
In Katwijk is dit gelukkig allemaal niet aan de orde. Veel supermarkten waren leeg door hamstergedrag, maar Voedselbank Katwijk raakte niet in de problemen. De Mooij: ‘Wonderlijk genoeg hebben wij tot nog toe geen last gehad van de gevolgen van hamstergedrag bij de supermarkten’. Dankzij de hulp van Katwijkse, Rijnsburgse en Valkenburgse detaillisten en groothandelaren kwam er genoeg voedsel binnen. ‘Hartverwarmend’, noemt De Mooij de steun van de ondernemers.

SURF & BEACH DONEERT VOEDSEL AAN VOEDSELBANK!Strandpaviljoen Surf & Beach doneert kratten met verschillende…

Geplaatst door Voedselbank Katwijk op Donderdag 19 maart 2020

 

Vrijwilligers
Ook zijn er nog genoeg vrijwilligers in Katwijk. Er zijn zelfs ‘enkele tientallen’ nieuwe aanmeldingen van mensen die graag willen helpen. ‘Eigenlijk meer dan kunnen we inzetten. Wel hebben wij enkele vaste vrijwilligers gevraagd hun inzet voor de Voedselbank tijdelijk op te schorten gelet op hun kwetsbare gezondheid.’

De werkomstandigheden zijn wat aangepast om genoeg afstand te kunnen houden. ‘Wij beschikken over een vrij groot terrein en richten twee uitgiftepunten in waar onze vrijwilligers de tassen inpakken voor de klanten en de 1,5 meter onderlinge afstand ten alle tijde wordt gerespecteerd.’

Niet eenvoudig
‘Samenvattend is het zeker niet eenvoudig om in deze omstandigheden Voedselbank Katwijk open te houden, maar wij gaan ervoor.’