Royal FloraHolland vreest dat veel bedrijven binnen de sierteeltsector binnen enkele weken failliet gaan door het coronavirus. De prijzen op de bloemenveiling, in onder andere Rijnsburg, lagen de afgelopen twee weken 50 procent lager dan normaal. Daarnaast is vrijdag 20 procent van de bloemen vernietigd, omdat er geen kopers waren. ‘Dit is in de historie van de meer dan 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd.’

De algemeen directeur van Royal FloraHolland noemt de marktsituatie dramatisch. Hoopvol is hij niet. Hij verwacht dat de komende weken nog slechter zijn.

Directeur Steven van Schilfgaarde pleit voor noodkredieten van overheid en banken. ‘Het voortbestaan van veel bedrijven, zowel kwekers als handelsbedrijven staat op het spel’, schrijft de organisatie in een persbericht.

‘Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week. Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment. Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf.’