Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de gemeente het plan presenteerde voor een Knarrenhof op de plek van de voormalige Julianaschool en Vijverhofschool. De bouw van een Knarrenhof in Rijnsburg lijkt lastiger dan gedacht. De gemeente hoopt dat er binnen een half jaar duidelijkheid komt over de haalbaarheid van het Knarrenhof.

Een Knarrenhof is een nieuwe woonvorm waarbij ouderen in een hofje samenwonen en voor elkaar zorgen, zodat ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Stichting Knarrenhof kreeg in mei 2018 de kans om hier een een plan voor in te dienen en een bod uit te brengen op de locatie Hof Korte Vaart, waar voorheen de Julianaschool en Vijverhofschool gevestigd waren. Maar die locatie blijkt lastiger dan gedacht, waardoor het uitwerken van dat plan langer duurt.

Dunavie
De locatie was eigenlijk bestemd voor woningcorporatie Dunavie, die daar 30 sociale huurwoningen wil bouwen. De woningcorporatie en stichting Knarrenhof besloten daarom vorig jaar de handen ineen te slaan. Zij werken nu aan een gezamenlijk plan voor die locatie.

Het Knarrenhof moet dus voldoende sociale huurwoningen bevatten, maar ook koopwoningen met daarnaast genoeg parkeerplekken. Daarnaast is het voormalige pand van de Julianaschool een monument, die behouden moeten blijven. Dat moet ook allemaal binnen een budget gebeuren, maar een sluitende begroting is er nog niet.

Uitdaging
‘Wij staan positief tegenover het concept Knarrenhof’, antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van CDA. De partij vroeg zich af waarom de uitwerking van het Knarrenhof zo lang duurt. ‘Wel tekenen we daarbij aan dat het realiseren van een financieel haalbaar plan op deze specifieke locatie, met behoud van het Knarrenhofconcept en op basis van de eerder aangehaalde ruimtelijke en financiële uitgangspunten van de gemeente voor alle betrokken partijen een uitdaging is.’

De gemeente schat dat er binnen een half jaar meer duidelijkheid is. Binnen deze tijd moet blijken of het Knarrenhof haalbaar is.