‘De portemonnee is helemaal leeg. We hebben geen enkele cent meer in onze portemonnee.’ Dat vertelt interim-directeur Hennie Kenkhuis over de financiële situatie van DSV|Verzorgd Leven. De zorginstelling moet dit jaar 2,5 miljoen euro bezuinigen. Helemaal ‘arm’ is DSV niet. De organisatie is rijk aan vastgoed. De verkoop van Salem is een optie om de financiën er weer bovenop te krijgen.

Volgens Kenkhuis gaat eigenlijk alles goed bij DSV. Alleen de financiën zijn zorgwekkend. DSV verloor iedere maand veel geld. Bij zijn aanstelling is Kenkhuis snel op zoek gegaan de oorzaken. Twee zaken sprongen er voor interim-directeur uit: de omvangrijke nieuwbouw en de investering in (nieuw) personeel en opleidingen.

Om de financiën weer op orde te krijgen, is er een herstelprogramma opgesteld. Bij de bezuinigingen wordt het zorgpersoneel zo veel mogelijk ontzien. Kenkhuis verwacht dat dit mogelijk is, doordat veel medewerkers op een ‘natuurlijke’ manier vertrekken. Tijdelijke functies worden niet verlengd en medewerkers gaan met pensioen. De gastvrouwen moeten wel vrezen voor hun baan. Kenkhuis weet nog niet of er voor deze medewerkers een nieuwe functie wordt gevonden.

Hennie Kenkhuis (interim-directeur DSV) informeerde afgelopen donderdag de gemeenteraad over de laatste ontwikkelingen bij DSV.

Naast de personeelskosten is ook de liquiditeit een punt waarop wordt ingegrepen. DSV heeft een schuldenlast van 40 tot 50 miljoen euro. ‘Dat is best veel voor een kleine organisatie’, erkent Kenkhuis. Veel geld van DSV zit in ‘stenen’. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in nieuwbouw. ‘Al het vastgoed, onze mooie accomodaties, zijn eigendom van DSV. In die zin wordt wel eens gezegd: DSV is steenrijk maar straatarm. Steenrijk kun je dan letterlijk nemen.’

Vorig jaar werd de opening van de nieuwbouw van de Duinrand feestelijk gevierd.

De nieuwbouw van Salem is on hold gezet. Vorig jaar zijn de bewoners van Salem naar een tijdelijke onderkomen in Rijnsburg verhuisd. Salem zou gesloopt worden en plaatsmaken voor een gloednieuw woonzorgcentrum. Of dat plan nog steeds doorgaat, is nog maar de vraag.

In het herstelprogramma wordt verkoop van vastgoed geopperd. Locatie Salem staat op de nominatie om verkocht te worden. Naar kopers hoeft niet worden gezocht. Er zijn al een aantal partijen, zelfs uit het buitenland, die interesse tonen. Kenkhuis: ‘Er zijn gesprekken, maar we houden alle opties open.’ De interim-directeur benadrukt dat Salem in ieder geval terugkomt. In wat voor vorm is alleen nog niet bekend. Dat moet in maart duidelijk worden, nadat de vastgoedvisie is opgesteld.

De bewoners van Salem verhuisden vorig jaar april naar een tijdelijke locatie in Rijnsburg.

De tijdelijke locatie in Rijnsburg is tot en met eind 2023 beschikbaar. DSV heeft dus nog drie jaar om Salem te herontwikkelen.

Ondanks alles is Kenkhuis positief. De interim-directeur verwacht dat de organisatie volgend jaar weer financieel in orde is. ‘Het is lastig en vervelend, maar oplosbaar. De kans dat we het voor elkaar krijgen is heel groot.’

De gemeente Katwijk wil nog onderzoek doen naar de oorzaken van de financiële problemen en DSV werkt nog aan een analyse.