Visser ’t Hooft geeft signaal af met drugsonderzoek

Een drugsonderzoek doet het imago van een school geen goed. Toch twijfelde Visser ’t Hooft Rijnsburg geen moment toen er geruchten binnenkwamen over het dealen en gebruiken van drugs. De middelbare school in Rijnsburg en politie namen meteen actie. Directrice Esther Pruijn-Oudshoorn: ‘Wij tolereren geen drugs. De school moet een veilige omgeving zijn’.

Tijdens zijn spreekuur ontving wijkagent Gerwin Ouwehand geruchten over het dealen en gebruiken van drugs op het Visser ’t Hooft. Hij nam contact op met de school en stelde een drugsonderzoek voor. De school nam het advies over. Een paar dagen later loopt een snuffelhond op de school tussen de leerlingen.

Scholen zijn niet verplicht om zo’n onderzoek toe te staan. Ze kunnen het advies ook naast zich neerleggen.

Ouwehand: ‘Ik vind, op het moment dat je het signaal binnenkrijgt dat er een drugsproblematiek is, dat je die genadeloos moet aanpakken. Dat hebben we met dit zeker gedaan’.

#Repost @politie_gerwin * NO DRUGS * Wanneer er bij ons berichten binnenkomen over dealen en gebruiken van drugs op…

Geplaatst door Politie Katwijk – ZH op Maandag 3 februari 2020

Een groepje meiden vertelt dat ze best onder de indruk waren van het onderzoek. ‘Best wel heftig.’ Ze vinden het goed dat de school heeft ingegrepen, maar denken niet dat op deze school drugs wordt gebruikt.

Twee jongens denken daar anders over. Zij vinden het onderzoek onzin. ‘Ik denk wel dat er gebruikt wordt, maar op andere scholen veel meer. Wij zijn maar een hele kleine school. Ze kunnen beter op de grotere scholen langsgaan.’

Tijdens het onderzoek zijn er geen drugs gevonden. ‘Dat is ontzettend positief, maar…’, zegt Ouwehand. ‘Dat betekent niet dat het er niet is.’ ‘Het was fijn dat het er niet is’, voegt Pruijn-Oudshoorn toe. ‘Maar we blijven preventief acteren. Bewustwording onder jongeren is een grote prioriteit.’

Visser ’t Hooft werkt onder andere al samen met de GGD aan een gezonde een veilige school. Er zijn voorlichtingsavonden voor ouders, kinderen krijgen speciale lessen in de klas en er zijn projectweken waarin belangrijke thema’s worden behandeld.

Voor de school en de politie heeft het onderzoek ook een preventieve werking. Het onderzoek geeft een signaal af: ‘Wij tolereren geen drugs’. De directrice is ook blij dat het mooie gesprekken met de leerlingen heeft opgeleverd. Over drugs, maar ook over hoe de politie werkt.

Ouwehand hoopt dat dit voor andere scholen ook de deur openzet.