Het ’s nachts sluiten van de huisartsenpost in Voorhout levert geen gevaar op voor de zorg in Katwijk. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van Hart Voor Katwijk. ‘Gezien het feit dat de Inspectiedienst toestemming heeft gegeven voor de nieuwe constructie is er geen aanleiding voor het college om aan te nemen dat dit het geval zou zijn. Het college houdt wel ambtelijk en bestuurlijk de vinger aan de pols.’

Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland en Doktersdienst Duin- en Bollenstreek gaven in januari aan dat zij ’s nachts willen samenwerken vanuit één locatie, het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Dat zou betekenen dat de huisartsposten Alphen aan den Rijn en Voorhout (waar Katwijk gebruik van maakt) ’s nachts sluiten.

Petitie
De aankondiging van het sluiten van deze huisartsenpost zorgde voor veel tumult. Er werd onder andere een petitie gestart tegen het sluiten van de huisartsenpost (HAP). ‘Mensen moeten een mogelijkheid krijgen om ’s nachts ook zorgverlening te krijgen zonder dat wij ver moeten reizen voordat wij hulp krijgen van een arts’, schrijft de initiatiefnemer. De petitie heeft inmiddels ruim 8.000 handtekeningen.

Ook enkele politieke partijen hebben hun zorgen geuit over het sluiten van de dokterspost. De gemeente kan weinig betekenen voor dokterspost. De post is geen gemeentelijke taak of verantwoordelijkheid van de gemeente.

Het college gaat niet het gesprek aan met de HAP, maar heeft wel contact gehad met de voorzitter van de Zorggroep Katwijk. ‘Die geeft aan dat het een gezamenlijke beslissing is geweest van de regionaal georganiseerde huisartsen, de zorgverzekeraar en het ziekenhuis en dat ze daarbij contact hebben gehad en toestemming hebben van de Inspectiedienst. De nieuwe situatie valt binnen alle wettelijk normen en ligt buiten de beïnvloedingssfeer van het college’, schrijft het college.

Afstand
De grootste zorg is er over de afstand tussen Katwijk en Leiderdorp. Volgens de regels moet de post binnen een afstand van 30 minuten liggen. Volgens het college wordt dit gecontroleerd door de Inspectiedienst. Die dienst heeft al toestemming gegeven voor het sluiten van de HAP. Ook de voorzitter van de Zorggroep Katwijk geeft aan dat deze norm, zeker in de nacht, gehaald wordt.

Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland en Doktersdienst Duin- en Bollenstreek willen vanaf 2021 vanaf één locatie gaan werken.