Het provinciebestuur wil de plannen voor een tijdelijke N206 aan de kant van Valkenburg niet wijzigen. Bewoners kwamen enkele maanden geleden in opstand, nadat die weg getekend stond op soms nog geen 20 meter van de huizen. De gemeente Katwijk luisterde, kwam in actie en dwong de Provincie om onderzoek te doen naar zuidelijke varianten. Dat onderzoek is nu afgerond. De Gedeputeerde Staten concludeert dat een zuidelijke variant binnen de opgestelde kaders niet mogelijk is.

De bewoners waren woest toen zij plotseling te horen kregen dat de tijdelijke N206 langs hun huis komt te lopen. Die weg is nodig, omdat de N206 2 x 2 rijstroken krijgt en voor een deel verdiept wordt aangelegd. Tijdens die werkzaamheden is een tijdelijke weg nodig.

In het onderzoek zijn drie zuidelijke varianten uitgewerkt. De drie varianten kosten tussen de 11 en 17 miljoen euro meer, dan de voorgestelde noordelijke variant. De openstelling van de vernieuwde N206 loopt daarnaast nog eens minimaal 6 extra maanden vertraging op, boven op de nu al 11 maanden vertraging.

Er is nog een kleine hoop voor de Valkenburgers. De Provinciale Staten kan alsnog kiezen voor een zuidvariant. Daar moet dan wel extra geld voor op tafel op komen.

Het onderzoek wordt in maart door de Provinciale Staten behandeld. Zij nemen uiteindelijk de beslissing.