Nabestaanden van mensen die op zee vermist geraakt zijn, krijgen opnieuw de kans om hun DNA af te staan aan rechercheurs van het coldcaseteam. Zes jaar geleden was er ook al een grootschalig onderzoek in Katwijk. De politie hoopt met het DNA onbekende personen te kunnen identificeren. In januari werd er dankzij dit onderzoek nog een persoon geïdentificeerd.
Het project ‘Zeeslachtoffers’ startte in 2014. Ongeveer 150 mensen gaven zich op voor het onderzoek in de hoop een familielid die niet van zee terugkeerde, terug te vinden. Dat lukte uiteindelijk bij vier personen.

‘Inmiddels zijn we zes jaar verder en horen we dat mensen die destijds hun DNA niet hebben afgestaan, dat alsnog graag zouden willen doen’, vertelt Peter Driesen van het Coldcaseteam. Nabestaanden van mensen die op zee vermist zijn geraakt, kunnen zich via het e-mailadres: coldcase@politie.nl met naam en adres aanmelden voor de deelname. Ze ontvangen dan per post een aanmeldingsformulier met retourenveloppe. Mensen kunnen ook een aanmeldingsformulier met retourenveloppe ophalen bij het Katwijks Museum aan de Voorstraat.

Grootste kans op identificatie
Samen met een DNA-deskundige van het NFI bekijkt het Coldcaseteam de aanmeldingen. ‘We zijn op zoek naar mensen die een directe relatie hebben met een zeeslachtoffer. Met DNA van eerstegraads familieleden (ouders, broers, zussen of kinderen) is de kans op identificatie het grootst. De profielen van eerstegraads familieleden worden vergeleken met die van nog niet geïdentificeerde slachtoffers. Het is veel moeilijker om verwantschap aan te tonen met DNA-profielen van nabestaanden die verder van de vermiste persoon af staan. Echter, met de moderne technieken van het NFI is het mogelijk om verwantschap in de mannelijke lijn aan te tonen. Hierdoor kunnen de DNA-profielen van ooms en (achter)neven ook bruikbaar zijn.’  Garantie tot succes kan het Coldcaseteam echter niet geven. Naast de vissers richt het project zich ook op andere slachtoffers die niet van de Noordzee of aangrenzend water teruggekomen zijn.

Nabestaanden die in aanmerking komen voor DNA-afname, ontvangen vervolgens een uitnodiging voor een nog niet vastgestelde avond in het Katwijks Museum, waar het Coldcaseteam de DNA-afnames komt doen. Om DNA af te nemen haalt een politiemedewerker een papieren borsteltje langs de binnenkant van de wangen. Dit doet geen pijn. DNA afstaan is kosteloos, wel is legitimatie verplicht.