Na lang gesteggel is er eindelijk een akkoord voor de bouw van minstens 5.000 woningen op voormalig vliegkamp Valkenburg. Katwijk en het Rijkvastgoedbedrijf (grondeigenaar) werden het maar niet eens over de invulling van dat gebied. Wethouder Gerard Mostert is blij dat er nu een akkoord op tafel ligt.

Mostert: ‘Wij hebben ons sterk gemaakt voor extra woningen voor de middeninkomens in het plan door met het voorstel te komen om voor deze groep 600 extra woningen te bouwen. Er ligt nu een goed resultaat. Er is een ambitieuze planning afgesproken, waar alle partijen hard mee aan de slag gaan. We verwachten dat deze week definitief ondertekend kan worden’.

Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf werden het maar niet met elkaar eens en kregen een waarschuwing van minister Stientje van Veldhoven. De twee partijen kregen een ultimatum om met elkaar tot een akkoord te komen.

Katwijk werd beschuldigd van te hoge eisen. De gemeente zou daarmee de woningbouw vertragen terwijl er hoge woningnood is. Wethouder Gerard Mostert ontkende dit hevig. β€˜Wij willen niets liever dan snel bouwen, maar niet alleen snel, maar ook betaalbaar’, liet de wethouder in een verklaring weten.

Minister Van Veldhoven is blij dat er eindelijk een akkoord op tafel ligt. Volgens de minister was een ‘gedeeld gevoel van urgentie om zo snel mogelijk tot realisatie te komen’ een belangrijke reden van het akkoord.

Van Veldhoven: ‘De doorbraak die ontstaat met overeenstemming tussen de gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf is goed nieuws voor de hele regio. De tenminste 5.000 woningen die gerealiseerd kunnen worden in deze gebiedsontwikkeling zullen substantieel verlichting geven op de woningmarkt in dit deel van de Randstad’.

‘In de gisteren bereikte initiΓ«le overeenstemming zetten partijen alles op alles om het aandeel betaalbare woningen te vergroten voor mensen met een laag middeninkomen.’