De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Katwijk is vorig jaar toegenomen tot 340.000 euro. Een jaar eerder werd er nog gemiddeld 315.000 euro betaald voor een huis in deze gemeente.

En woningzoekende in de Bollenstreek is in Katwijk gemiddeld het minste geld kwijt, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek. Lisse en Leiden lagen in 2018 nog dichtbij de verkoopprijs van een woning in Katwijk, maar de huizenprijzen in die twee gemeenten zijn veel sneller gestegen. In Lisse betaald een koper nu 354.000 euro en in Leiden bijna 350.000 euro.

Nog duurder zijn de huizen in Teylingen (395.000 euro), Oegstgeest (432.000 euro) en Wassenaar (711.000 euro).

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland is 308.000 euro. Een verschil van bijna 20.000 euro met 2018 toen er nog 287.000 euro gemiddeld voor koopwoning werd betaald.

De gemiddelde verkoopprijs is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte, bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde verkoopprijs doorgaans hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen.