‘Laat jonge zeehonden die op het strand liggen te rusten, ook daadwerkelijk met rust.’ Die oproep doet Leen van Duijn van Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) in Katwijk.

De afgelopen tijd heeft het flink gestormd. Tijdens storm zoeken jonge grijze zeehonden het strand op, waar ze vaak enkele dagen op dezelfde plek verblijven. De dieren trekken veel aandacht van wandelaars, die maar wat graag het beestje van dichtbij willen bewonderen en vervolgens de hulpdiensten inschakelen.

Met de beestjes is vaak niets aan de hand. ‘In deze periode van het jaar zijn dat vaak afgespeende gezonde jonge zeehonden die, nadat ze door hun moeder zijn verlaten, hun eigen weg gaan’, schrijft Van Duijn in zijn oproep op Facebook. ‘Dit zijn gezonde zeehonden die de zeehondenwachters van de EHBZ uiteraard gewoon met rust laten.’

De zeehonden krijgen van de EHBZ een kleurtje om aan mensen te laten zien, dat het beestje in de gaten wordt gehouden.

Kom je een zeehond tegen met verwondingen waarvan je denkt dat hij hulp nodig heeft? Neem dan contact op met EHBZ Katwijk via het telefoonnummer 06 514 651 39.