Zoenen, handjes schudden, terugkijken en vooruitkijken. Vanavond is op het gemeentehuis van Katwijk de Nieuwjaarsreceptie. Tijdens deze avond houden wij je in dit live blog op de hoogte van prijzen die worden uitgereikt, de wensen voor Katwijk en hoe Katwijk het nieuwe jaar tegemoet gaat volgens burgemeester Cornelis Visser. Volg ons ook op Instagram voor video’s en interviews.

MEERBURGPRIJZEN

Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie worden ieder jaar de D.F.E. Meerburgprijzen uitgereikt. Om voor deze prijs in aanmerking te komen, moeten kandidaten een culturele- of handelsbijdrage leveren aan Katwijk en haar imago.

Marjolein Meerburg heeft tijdens deze 31e uitreiking acht prijzen uitgereikt. Er waren zestien aanvragen ingediend. ‘Leuke initiatieven, maar niet iedereen past bij onze stichting’, vertelt Marjolein. Ook zijn er initiatieven afgewezen die nog iets te prematuur zijn of al eerder een prijs hebben ontvangen.

De winnaars zijn:

  • Christelijk Oratorium Koor ‘Halleluja’ voor uitvoering Matthäus Passion i.v.m. 120-jarig bestaan (500 euro)

  • C.O.V. ‘Excelsior’ voor uitvoering Johannes Passion i.v.m. 110-jarig bestaan (500 euro)

  • Kijk op Katwijk/Mark Ruis voor onderzoek naar het Sant (500 euro). Naast het geldbedrag mocht de Katwijker ook nog twee historische boeken lenen.

  • Stichting Nationaal Smalspoor – Stoomtrein Katwijk Leiden voor 2 picknickbanken bij het museum (500 euro)

  • Stichting Rijnsburgs Bloemencorso voor een gereedschapskar met toebehoren (1.000 euro)

  • Stichting Noordzee Zomerfestival voor een klederdracht kostuumshow (1.000 euro)

  • Stichting de Katwijkse Bomschuit om een start te maken met de financiering en crowdfunding (2.000 euro)

  • Stichting Oranjevereniging Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg voor een lespakket om het gesprek te voeren over vrijheid.

EREPENNINGEN

Burgemeester Visser heeft vier gemeentelijke erepenningen uitgereikt aan: Henk Westra, Natasja Geijteman, Basketbalvereniging Grasshoppers en Peter Jongejan.

MOBILISATIE OORLOGSKRUIS

Postuum is een Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt aan Leonard Herbert van der Hoeven (29 maart 1896 – 12 maart 1945). De heer van der Hoeven ontvangt het oorlogskruis vanwege zijn diensttijd bij het KNIL, het Koninklijk Nederlands Indisch. Zijn zoon en kleinzoon namen de prijs in ontvangst.

POLITICUS VAN HET JAAR

Wethouder Corien van Starkenburg mag zich politicus van het jaar noemen. De wethouder werd door een vakjury samengesteld uit alle Katwijkse media gekozen als beste politicus van 2019. Ze volgt daarmee haar collega wethouder Adger van Helden op, die vorig jaar deze titel won.

Het publiek koos dit jaar wederom voor Matthijs van Tuijl. Het PvdA-raadslid was vorig jaar ook al publiekslieveling.

Het is dit jaar de tweede keer dat de verkiezing door Uitgeverij Verhagen wordt georganiseerd.

BURGEMEESTER CORNELIS VISSER

Als afsluiting van de nieuwjaarsreceptie blikt burgemeester Cornelis Visser vooruit op 2020.