Burgemeester Cornelis Visser heeft woensdagavond op het gemeentehuis in Katwijk het Holocaustmoment ‘Levenslicht’ onthuld. De stenen die oplichten en weer doven symboliseren de levens die nu in de gemeente gemist worden.

Het monument is onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meerdere Nederlandse gemeenten deelnemen. Alle gemeenten vieren dit jaar 75 jaar bevrijding.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. Het totale kunstwerk van 104.000 stenen is op donderdag 16 januari in Rotterdam gepresenteerd. Hierna zijn de stenen verspreid over de deelnemende gemeenten, waaronder Katwijk. Er doen 171 gemeenten in Nederland mee.

Om de paar seconden ziet u de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren de stenen de levens die nu in de gemeente gemist worden. Door hierbij stil te staan blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Het monument staat tot en met 2 februari in het gemeentehuis van Katwijk.