Gemeenteraad wil vuurwerkverbod in Katwijk

De gemeenteraad wil een vuurwerkverbod in Katwijk. Een meerderheid stemde donderdagavond voor een lokaal verbod. Het afsteken van vuurwerk wordt dan alleen nog mogelijk voor clubs of verenigingen die daar een vergunning voor krijgen.

ChristenUnie, SGP, GemeenteBelangen, Hart Voor Katwijk, PvdA en D66 stemden voor het verbod. De partijen vinden dat er actie ondernomen moet worden. Vuurwerk zorgt volgens hen voor slachtoffers, overlast en veel schade. Daarnaast willen ze met dit voorstel gehoor geven aan de oproep van hulpdiensten die pleiten voor nieuwe maatregelen tegen vuurwerk.

Vuurwerk is op dit moment een hot item. Landelijk wordt er al veel gespeculeerd over een verbod op vuurwerk en veel grote gemeenten hebben al laten weten dat ze voorstander zijn van een verbod. Tijdens de jaarwisseling is het aantal incidenten landelijk gestegen.

Katwijk had een rustige jaarwisseling zonder noemenswaardige incidenten. Burgemeester Cornelis Visser gaf daarom onlangs aan dat er in Katwijk geen noodzaak is om legaal vuurwerk aan te pakken. Hij is dan ook tegen vuurwerkverbod.

De burgemeester krijgt nu opdracht van de gemeenteraad om een voorstel voor een lokaal vuurwerkverbod op tafel te leggen. Daar stond hij donderdagavond niet om te trappelen. Liever wacht hij, net als de partijen die tegen het voorstel stemden, op landelijk beleid.