Een groot aantal gemeentes hebben de afgelopen tijd aangegeven dat zij voorstander zijn van een vuurwerkverbod. Burgemeester Cornelis Visser is tegen zo’n vuurwerkverbod. De Katwijkse burgemeester liet tijdens de nieuwjaarsreceptie al weten dat er in Katwijk geen ongelukken zijn gebeurd tijdens de jaarwisseling en dat hij heeft genoten van de vuurwerkshow van de Pyrofreaks. Visser: ‘Ik zou het jammer vinden als deze vuurwerkshow door vrijwilligers geen doorgang meer kan vinden vanwege een eventueel verbod op (consumenten)vuurpijlen’.

De roep op om een vuurwerkverbod laaide dit jaar op na de vele incidenten. In Katwijk zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest. Visser: ‘We hebben in Katwijk geen problemen met het legale vuurwerk, wel met illegaal vuurwerk‘.

In Katwijk zijn tijdens de jaarwisseling vijf vuurwerkvrije zones aangewezen. Die werken goed, volgens de burgemeester. In het Ridderpark, park Schutterswei, Dorpsweide Valkenburg, het Heerenschoolbos met de dierenweide en park Westerhaghe mocht geen vuurwerk worden afgestoken. Daarnaast mogen burgers zelf een straat aanwijzen als vuurwerkvrije zone.

Dit jaar werkte de gemeente ook samen met de Pyrofreaks. Deze groep vrijwilligers gaf op Oudejaarsavond een vuurwerkshow op de Rijnmond, die door veel inwoners werd bekeken.

Visser zou het dan ook jammer vinden als deze vuurwerkshow door vrijwilligers geen doorgang meer kan vinden vanwege een eventueel verbod op (consumenten)vuurpijlen.

Uit een rondvraag van Omroep West blijkt dat veel burgemeester uit de omgeving wel voor een vuurwerkverbod zijn.