Op advies van veiligheidsregio Hollands Midden en door strengere regelgeving is het voor het JIVAK niet meer mogelijk om de kerstboomverbranding in Valkenburg te organiseren. ‘We hebben al die jaren met veel plezier de kerstboomverbranding georganiseerd. Helaas is het door de strengere regelgeving voor ons als organisatie niet meer haalbaar om te voldoen aan de voorwaarden die zijn gesteld.’

De organisatie van de kerstboomverbranding en de gemeente Katwijk hebben samen in overleg besloten te stoppen met de kerstboomverbranding. Dat laten zij in een gezamenlijk persbericht weten.

‘Dat wij als organisatie mede verantwoordelijk kunnen zijn voor eventuele schade die ontstaat, willen en kunnen wij als stichting niet dragen’, laat Christian van der Weyden van JIVAK weten.

Video: De kerstboomverbranding was dit jaar nog een groot succes

Burgemeester Cornelis beseft dat de Valkenburgers teleurgesteld zullen zijn in het afschaffen van deze jarenlange traditie. Toch is dit volgens de burgemeester een verstandig besluit. ‘Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid van onze inwoners en moeten we uiteraard aan alle regels voldoen. Risico’s wil niemand rondom zijn woning.’

Vorig jaar hield de partij GemeenteBelangen al een pleidooi voor het afschaffen van de kerstboomverbranding, omdat het volgens die partij voor milieuvervuiling zorgt. De gemeente hield toch nog vast aan de traditie.

Naast veiligheid speelt milieu dit jaar wél een rol bij het stopzetten van de verbranding. ‘Door het verbranden van kerstbomen ontstaat er veel fijnstof dat allemaal in de lucht terecht komt. Zeker mensen die last hebben van hun luchtwegen zijn hier gevoelig voor en krijgen het vaak benauwd door meer fijnstof in de lucht’, schrijft de gemeente.

Ophalen van kerstbomen
In Katwijk en Rijnsburg haalt de gemeente elk jaar de kerstbomen op diverse plekken in de gemeente op. Dit jaar wordt dat ook in Valkenburg gedaan. Op 3 januari worden de bomen op 3 locaties in het dorp opgehaald, namelijk bij het Dorpshuisplein, de Torenvlietslaan en het Duyfrakplein. Alle kinderen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg krijgen per opgehaalde boom een lootje. Dit lootje is 0,50 euro waard/ De lootjes kunnen dit jaar ingewisseld worden voor contant geld bij het gemeentehuis. Op 8 en 15 januari zijn de kinderen tussen 13.30 – 16.30 uur van harte welkom om hun verdiende geld op te halen.