De Katwijkse agent Johan Dubbeldam was gisterenavond te zien in de serie Narcostaat. In die serie onderzoekt journalist en presentator Danny Ghosen de wereld van de Nederlandse drugscriminaliteit. Dubbeldam wordt in een aflevering geïnterviewd over de problemen waarin in jonge drugscriminelen verzeild raken.

Naast Dubbeldam is ook misdaadverslaggever John van de Heuvel in de aflevering te zien.

In diezelfde aflevering vertelt een jongeman over hoe hij door schulden in de handen van drugsdealers is beland. Hij moest dealen en werd mishandeld, bedreigd en gemarteld door zijn dealers. ‘Een eenzame tijd’, vertelt hij.

Agent Dubbeldam ziet die wereld van angst, geweld en bedreiging ook wel eens voorbij komen. ‘Ik kreeg via een dm (redactie: direct message) op Twitter een bericht binnen met: ‘Dubbeldam, ik wil gepakt worden”, vertelt hij aan presentator Ghosen. Het was een dealer die hij al eerder een keer gepakt had. De persoon vertelde waar hij was en Dubbeldam kwam in actie en pakte hem op. ‘Ik stond er wel van te kijken, hoe hij op deze manier vroeg om gepakt te worden.

De agent ziet hoe jongens gelokt zijn om te dealen voor grotere jongens uit de stad. Bij die grote jongens bouwen ze vervolgens schulden op, omdat ze bijvoorbeeld niet genoeg drugs verkopen. Dan wordt er bijvoorbeeld gezegd dat ze op maandag 20 afnemers moesten hebben en dat het er maar vijftien waren. Het verschil in inkomsten staan ze vervolgens in de schuld. Die schulden bouwen op en kunnen ze vervolgens niet meer aflossen.

Dubbeldam: ‘Dan moesten ze op gesprek komen, een afspraak maken met één van de grote jongens en werden ze meegenomen naar een locatie en afgeranseld, omdat ze niet voldeden aan de wensen van de hoofddealer.’

‘Op een gegeven moment zijn ze in de greep van die gast en zijn ze onbeschermd. Ze hoeven niet naar de politie of het OM te gaan, want ze doen zelf dingen die eigenlijk niet goed zijn. Op een gegeven komen ze in de situatie: dan maar liever vastzitten.’

De serie Narcostaat is hier online te zien. Een nieuwe aflevering verschijnt maandag 21.30 uur op NPO3.