De gemeente Katwijk wil samen met een aantal partijen een bellenscherm (Bubble Barrier) aanleggen bij de Uitwatering. Het scherm moet op die plek plastic afvangen wat richting de Noordzee spoelt.

De Limes Bubble Barrier is een burgerinitiatief van Jutters Katwijk, die zich voor dit project Coast Busters noemt. Het initiatief heeft met haar idee de interesse gewekt bij het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Katwijk en de provincie Zuid-Holland. In een werkgroep proberen deze partijen nu het bellenscherm vorm te geven, met onder andere een haalbaarheidsstudie.

De techniek van een Bubble Barrier is nog vrij nieuw. Het bellenscherm in Katwijk zou de eerste volledig operationele installatie kunnen worden. Op dit moment lopen er nog twee pilots bij de AWZI Wervershoof (Hollands Noorderkwartier) en in Westerdok (Amsterdam). In de IJssel bij Kampen is onlangs een pilot afgerond. Bij die pilot is geschat dat het scherm tot 98 procent van het plastic kan afvangen.