Katwijkse ambtenaren moeten vaker gebruik gaan maken van de fiets. Dat wil de gemeente Katwijk bereiken met een nieuwe fietsregeling voor haar medewerkers. Ambtenaren die op de fiets naar hun werken komen, worden door de gemeente beloond bij de aankoop van een nieuwe fiets. De gemeente betaalt de helft van het aankoopbedrag.

De gemeente Katwijk is aangesloten bij het regionaal platform Economie71. De gemeente heeft zichzelf daarmee verplicht om ‘groene kilometers te stimuleren’. Daarnaast hoopt ze met de nieuwe stimulans dat medewerkers vaker de auto laten staan, zodat de parkeerdruk in de omgeving van het gemeentehuis beperkt wordt.

De nieuwe regeling geldt voor zo’n 55 medewerkers die tussen de 10 en 20 kilometer van het gemeentehuis af wonen. De medewerkers krijgen een maximale bijdrage van 750 euro, ongeveer de helft van de gemiddelde aanschafkosten van een elektrische fiets.

Als niet alle medewerkers gebruik maken van de regeling en er budget overblijft, krijgen de 80 ambtenaren die tussen de 5 en 10 kilometer van hun werk wonen ook een bijdrage van maximaal 500 euro. Wie buiten de boot valt als het budget op is, komt op een wachtlijst.

Voor de nieuwe fietsregeling is in 2020 50.000 euro beschikbaar. Dat bedrag wordt in de jaren daarna verlaagd naar 25.000 euro.