Robin Groenewoud is vorige week tweede geworden bij de jeugd op het NK Tennis rolstoel. De 16-jarige Rijnsburger zit in een rolstoel, nadat hij drie jaar lang werd behandeld voor acute lymfatische leukemie. Na een lang revalidatieproces ging Groenewoud op zoek naar een rolstoelsport. Het werd tennis en daar bleek hij al snel talent voor te hebben.

De Rijnsburger is nog geen jaar geleden begonnen met tennis, maar werd al snel ontdekt. Na de zomer werd hij al uitgenodigd voor het talententeam van de KNLTB. Daar kreeg hij extra training en maakte hij grote stappen.

‘Het tennis levert Robin niet alleen sportief succes op. Door de sport heeft Robin weer een heel fijn sociaal netwerk kunnen opbouwen. Dat was hij door zijn ziekte helemaal kwijtgeraakt’, schrijft zijn vader.

Drie jaar geleden werd bij Robin de diagnose acute lymfatische leukemie vastgesteld. Drie jaar lang werd de jonge Rijnsburger behandeld met chemokuur. De combinatie van medicijnen hebben tot gevolg gehad dat zijn spieren en botten zijn aangetast. Hij heeft ingezakte rugwervels, vergroeide botten in de knieรซn, enkels en heupen. Hierdoor kan hij niet meer staan en lopen.

‘Ook geeft het tennis Robin weer vertrouwen in zijn lichaam dat hem de afgelopen jaren enorm in de steek heeft gelaten. Het tennis geeft Robin heel veel energie en hij wordt daar dan ook enorm blij en gelukkig van. Robin voelt zich niet meer belemmerd door de dingen die hij niet kan. Daarnaast kan hij tijdens het sporten zijn zorgen en angsten die hij over heeft gehouden aan zijn ziekte helemaal vergeten.’

De Rijnsburger heeft grote plannen voor 2020. Op zijn wensenlijstje staan een aantal internationale toernooien, die moeten leiden naar een plek in de top 10 van de wereldranglijst.

Groenewoud hoopt dat sponsoren hem bij zijn droom kunnen helpen. De tennisser zoekt contact met bedrijven die hem willen sponsoren, zodat hij de hoge kosten voor extra trainingen, materialen en deelname aan toernooien kan betalen.