De zwartepietendiscussie die in het land speelt, lijkt in Katwijk geen discussie te zijn. Bij de Sinterklaasintocht in Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn zijn de pieten ‘gewoon’ zwart.

Volgens stichting Sint en Pietenactie wordt die discussie intern wel ieder jaar gevoerd. De stichting verzorgt onder andere de intocht in Katwijk aan Zee en brengt zo’n 200 tot 250 bezoekjes langs de deuren met Sint en pieten. Het bestuur volgt de bewegingen en de trends in land, maar het blijft lastig voor de stichting. ‘Zolang de gemeente Katwijk niks zegt en er geen groepen in Katwijk zijn die vinden dat het anders moet, houden wij de pieten zwart’, vertelt voorzitter Kees de Mol. ‘Als 99 procent vindt dat piet zwart moet zijn, dan vind ik dat belangrijker dan die 1 procent.’

Bij de stichting zijn nauwelijks verzoekjes binnengekomen voor een roetveegpiet. Enkele scholen vragen om een roetveegpiet. Meestal vanuit een overkoepelende organisatie. Maar De Mol wil graag één beleid en houdt vast aan de zwarte piet. ‘We moeten allemaal veranderen of allemaal niet. Niet de één wel en ander weer niet. Er moet geen verdeeldheid zijn.’

Ook Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn heeft nagedacht over haar keuze. De vrijwilligers (en dus de pieten) geven zelf bij de vereniging aan dat ze willen dat de pieten zwart zijn. ‘Het publiek en de leden geven dat ook aan’, laat het bestuur weten. ‘Daar luisteren we als vereniging naar.’

Welke kleur de pieten in Rijnsburg en Valkenburg hebben, is nog niet duidelijk. De organisaties van de Sintintochten hebben nog niet gereageerd.