Gemeentelijke handhavers in Katwijk krijgen handboeien en een camera op de borst. Politiechef Peter Koot is blij met uitbreiding van de uitrusting van de GOA’s. Koot denkt dat dit preventief goed kan werken.

Het extra bewapenen van GOA’s kwam in februari in de gemeenteraad al eens ter sprake op initiatief van CDA. De partij stelde toen voor om een camera op het lichaam van de gemeentelijk opsporingsambtenaar te plakken als ‘preventief wapen’.

Burgemeester Cornelis Visser en de meerderheid van de gemeenterad vond dat toen nog niet nodig.

Dit jaar is er twee keer een GOA aangevallen.

Politiechef Peter Koot adviseerde de burgemeester om de GOA’s wel met een bodycam en handboeien te versterken. De burgemeester neemt het advies over. Volgens Koot is dit een goede keuze en kan de extra uitrusting vooral preventief goed werken.

De politiechef plaatst nog wel één kanttekening. De uitrusting kan ervoor zorgen dat de GOA waar hij eerst een stap achteruit deed, nu een stap vooruit maakt. ‘Je moet je afvragen of die stap vooruit handig is.’