Ruim 2.000 Katwijkers, waarvan 700 kinderen, leefden in 2017 in armoede. Dat is zo’n 3,3 procent van de Katwijkers.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed onderzoek naar armoede in Nederland. Volgens het SCP is iemand arm wanneer hij of zij voor een langere tijd geen geld heeft voor noodzakelijke kosten zoals bijvoorbeeld huur, eten en vervoer. Voor die noodzakelijke kosten heeft een alleenstaand iemand 1.036 euro per maand nodig. Daarnaast is er ook nog een budget van bijna 100 euro nodig voor uitgaves aan ontspanning en sociale participatie zoals sporten.

Ruim 2.000 Katwijkers kunnen dit bedrag maandelijks niet opbrengen.

Het percentage Katwijkers dat in armoede leeft daalt de laatste jaren. In 2013 waren er nog bijna 2.700 inwoners (4,4 procent) die niet rond konden komen.

In Katwijk leefde in 2017 3,3 procent van de Katwijkers in armoede. Dat is minder dan het gemiddelde in Nederland. Zo’n 5,7 procent van de Nederlanders leeft in armoede.

Ook in buurgemeenten Wassenaar (6,7 procent), Noordwijk (4,9 procent), Oegstgeest (4,2 procent) en Leiden (7 procent) leven meer mensen in armoede. Katwijk heeft zelfs het laagste armoedepercentage van de regio Holland Rijnland.