Gemeente Katwijk zet grote stap richting homo-acceptatie

Gemeente Katwijk heeft de regenboogvlag uit het verdomhoekje gehaald. De vlag mocht eerst helemaal niet gehesen worden. De laatste jaren wel, alleen niet op het gemeentehuis. Vandaag werd de vlag voor acceptatie van LHBTI’ers door de gemeente op het gemeentehuis omhoog gehesen en stond er voor de LHBTI’ers en mensen die hen steunen een ontbijt klaar. Een ommekeer voor de gemeente, vindt ook wethouder Corien van Starkenburg.

11 oktober staat ieder jaar in het teken van Coming Out Day. Een groot aantal gemeenten hijst op deze dag een regenboogvlag. Coming Out Day is overgewaaid vanuit Amerika, waar er al sinds 1987 een dag in het teken staat van homo-acceptatie. Sinds 2009 wordt er ook in Nederland aandacht aan besteed.

In Katwijk is er jarenlang gesteggel geweest om die vlag. In 2015 diende Hart Voor Katwijk een motie in om ook in Katwijk de regenboogvlag te hijsen. Dat verzoek werd uiteindelijk ingewilligd door het college, maar wel met een kanttekening. De vlag werd gehesen, maar niet op het gemeentehuis. Het symbool werd ‘weggemoffeld’ in een vlaggenmast aan de overkant van het gemeentehuis.

Vorig jaar werd er opnieuw een motie ingediend om de vlag op het gemeentehuis te laten wapperen. Dit keer met succes.

Om 08.30 uur ging de vlag de mast in met de hulp van wethouder Corien van Starkenburg, Peter Schaap van COC Leiden, Jeffrey Scheuder van Podkat en Remzi Sen van Kattuk.nl. Zo’n vijftig man, waaronder een aantal politici, was aanwezig.

Tijdens het hijsen van de vlag was er één man die protesteerde tegen de regenboogvlag. Nadat hij met verheven stem zijn protest duidelijk maakte, stapte wethouder Rien Nagtegaal op hem af. De man hield zich toen buiten de grens van het gemeentehuis iets rustiger.

Na het hijsen van de vlag vertrok het gezelschap naar binnen voor het regenboogontbijt. Dit ontbijt werd dit jaar voor het eerst door gemeente georganiseerd, om met de LHBTI-gemeenschap in gesprek te raken over homo-acceptatie in Katwijk.