Bij de eerstvolgende voetbalderby tussen VV Katwijk en Quick Boys is geen buscombi meer nodig. De gemeente en politie vinden dat de voetbalsupporters zich bij de afgelopen derby’s goed hebben gedragen.

De gemeente en politie hebben samen de twee wedstrijden tussen VV Katwijk en Quick Boys geëvalueerd. Die wedstrijden werden gemarkeerd als ‘risicowedstrijd’ door ongeregeldheden in het verleden. Om onder andere vechtpartijen en vernielingen te voorkomen werden er maatregelen ingevoerd. Eén van die maatregelen was de buscombi. Tijdens de derby mochten de uit-supporters alleen reizen via een georganiseerde busretour onder politiebegeleiding.

De wedstrijden zijn zonder problemen verlopen. Het goede gedrag wordt beloond: de buscombi wordt afgeschaft.

De gemeente houdt wel een slag om de arm. Als er ongeregeldheden tijdens de komende wedstrijd zijn, keert de combiregeling terug voor de rest van het seizoen.

Alcohol en aanvang
Naast de combiregeling werden nog meer maatregelen genomen. De aanvang van de wedstrijd werd vervroegd en er gold een alcoholverbod voor en tijdens de wedstrijd. Deze maatregelen worden voorlopig nog gehandhaafd.

Genoten
‘Ik ben blij dat de voetbalwedstrijden in het dorp veilig zijn verlopen’, laat burgemeester Cornelis Visser weten in een persbericht. ‘Ik heb genoten van de sfeer in de sportparken bij deze derby’s. De supporters hebben laten zien dat een voetbalderby met veel sfeer en zonder geweld kan verlopen. Ze geven hiermee een goed voorbeeld aan de kinderen. Als de supporters meewerken, blijft voetbal in ons dorp leuk en veilig voor jong en oud.’

De buscombi maakte heel wat los in het dorp. Supporters van beide clubs waren tegen de maatregel. Bij het gemeentehuis verscheen een spandoek van supporters van VV Katwijk met de tekst ‘ANTI BUSCOMBI!’. Ook de Quick Boys supporters lieten van zich horen met het spandoek ‘Met Visser aan het roer, de derby naar zijn mallemoer!’. Tijdens de wedstrijd VV Katwijk – Quick Boys besloten de supporters van Quick Boys om niet naar de wedstrijd te gaan om zo een statement te maken tegen de combiregeling.