Inwoners van Valkenburg kwamen vorige week donderdag massaal naar het gemeentehuis om een tijdelijke N206 voor hun voordeur te voorkomen. Met een vurig betoog werd gepleit voor een snelweg aan de kant van voormalig vliegkamp Valkenburg. De Provincie (de opdrachtgever) werd na lang praten concreet: het plan wordt niet gewijzigd. Het moment voor enkele Valkenburgers om boos de zaal te verlaten.

Bewoners kregen begin september tijdens een informatieavond pardoes te horen dat de tijdelijke N206 aan de kant van de huizen komt te liggen. Soms op nog geen 20 meter. Die weg is nodig voor het aanleggen van de Rijnlandroute, waarbij de huidige N206 een 4-baansweg wordt.

De Valkenburgers pleiten voor een tijdelijke snelweg aan de andere kant van de weg, de zuidkant. Katwijk Smart Village bedacht zelfs een nieuw plan voor die kant. Volgens de Provincie en aannemer Boskalis is de zuidkant echter geen optie, vanwege te hoge kosten en vertragingen.

De gemeenteraad zoekt naar oplossingen om de bewoners te helpen, maar de Provincie is duidelijk. Dit plan ligt zo goed als vast. De gemeente Katwijk moet alleen nog een omgevingsvergunning afgeven.

De gemeenteraad praat aanstaande donderdag vanaf 19.45 uur opnieuw over de tijdelijke N206. De raad geeft dan haar oordeel. Bewoners kunnen niet meer inspreken, maar zijn welkom om te kijken.