Gemeente Katwijk zet in op meerdere veiligheidsmaatregelen tijdens de voetbalwedstrijd VV Katwijk – Quick Boys op zaterdag 21 september. De wedstrijd is verplaatst naar een vroeger tijdstip, tijdens de wedstrijd wordt er geen alcohol geschonken en supporters van Quick Boys krijgen alleen met de zogenoemde bus-combiticket toegang tot sportpark De Krom.

De Katwijkse voetbalclubs spelen weer voor het eerst in vier jaar tegen elkaar. Niet alleen spelen de clubs tegen elkaar in de competitie, maar ze strijden ook tegen elkaar voor de KNVB-beker.

De wedstrijd is een risicowedstrijd. Tijdens eerdere ontmoetingen waren er vechtpartijen en vernielingen. ‘De beide clubs, de gemeente en de politie willen hier een mooie dag van maken, maar zijn, gezien de ervaringen uit het verleden, genoodzaakt veiligheidsmaatregelen te nemen’, schrijft de gemeente in een persbericht.

Die maatregelen worden niet door iedereen goed ontvangen. Vooral de bus-combi maakt wat los bij de supporters. Bij het gemeentehuis verscheen een spandoek van supporters van VV Katwijk met de tekst ‘ANTI BUSCOMBI!’. Ook de Quick Boys supporters lieten van zich horen tijdens de thuiswedstrijd op 7 september met het spandoek ‘Met Visser aan het roer, de derby naar zijn mallemoer!’.

De bus-combi is niet nieuw. In 2015 werd bij laatste wedstrijd tussen de clubs deze maatregel ook al getroffen. Dat beviel de gemeente destijds erg goed.

‘Ik begrijp heel goed dat de supporters liever zelf bepalen hoe zij naar de wedstrijd gaan, maar helaas is in het verleden gebleken dat dit door een kleine groep wordt misbruikt om een spoor van geweld en vandalisme aan te richten’, laat burgemeester Cornelis Visser weten via een persbericht. ‘In overleg met de clubs en op advies van de politie heb ik daarom besloten de maatregelen van de laatst gespeelde derby opnieuw te hanteren. Ik hoop op een prachtige wedstrijd in een sportieve en plezierige sfeer, evenals een goede bekerwedstrijd in de week erna.’

De burgemeester is bereid om de maatregels aan te passen, als blijkt dat het bij de komende twee wedstrijden goed gaat.