Ruim 150 Valkenburgers kwamen woensdagavond in het Dorpshuis verhaal halen tijdens een informatieavond. De tijdelijke N206 komt tijdens de aanleg van de Rijnlandroute 18 maanden lang voor hun deur te liggen. De bewoners zijn er niet blij mee. Waarom komt de weg zo dichtbij bij de huizen?

De Valkenburgers hadden gehoopt dat de tijdelijke weg aan de zuidkant, naast voormalig vliegkamp Valkenburg zou komen. Volgens aannemer Boskalis en de provincie is dat niet mogelijk vanwege teveel ‘knelpunten’.

Bewoners maken zich grote zorgen en zijn bang voor schade door trillingen, stikstof, sluipverkeer door het dorp en geluidsoverlast. Daar worden wel maatregelen voor genomen. De aannemer plaatst geluidsschermen van drie meter hoog en de maximale snelheid op de weg daalt van 80 kilometer per uur naar 50. Ook worden er gedurende het project metingen gedaan om te zien of er geen grenswaarden overschreden worden.

Een kleine groep inwoners biedt de provincie nog een alternatief plan aan, maar veel geloof is niet meer. De provincie heeft wel beloofd om serieus naar het plan te kijken.

Bewoners kunnen op donderdag 19 september nog een poging wagen bij de gemeente Katwijk. De gemeenteraad behandelt die avond de tijdelijke N206.

Op de website rijnlandroute.nl is meer informatie te vinden over het project en de aanleg van de Rijnlandroute.