Kosten van verbouwing gemeentehuis ‘spectaculair hoger’

De kosten voor de verbouwing van het gemeentehuis vallen ‘spectaculair hoger’ uit dan in eerste instantie was gepland. Het plan om alle ambtenaren onder één dak te krijgen kost 1,6 miljoen euro meer dan de 4,5 miljoen, die de gemeente begroot had.

Het was even schrikken voor het college van burgemeester en wethouders toen bouwpartner BAM het kostenplaatje presenteerde. De kosten voor de verbouwing liggen ruim 35 procent hoger dan de raming van de gemeente. ‘Spectaculair hoger’, vindt wethouder Rien Nagtegaal. Dat komt vooral door de bouwkosten die flink zijn gestegen door de groeiende economie. Vergelijkbare projecten bij andere gemeenten laten een vergelijkbare bouwkostenstijging zien.

Impressie van de verbouwing van het gemeentehuis

De gemeente heeft na het horen van de prijsstijging een stapje teruggenomen: ‘hoe verder?’. Vijf nieuwe scenario’s zijn uitgewerkt, maar het college houdt vast aan het huidige plan. Het gemeentehuis wordt verbouwd en alle ambtenaren in het Heerenhuys aan de Overrijn in Katwijk Binnen verhuizen naar het vernieuwde gemeentehuis.

Impressie van de verbouwing van het gemeentehuis

Doorgaan op de oude voet en de verbouwing afzeggen, was volgens Nagtegaal geen optie. ‘Ik werd echt niet vrolijk van de alternatieven.’

Impressie van de verbouwing van het gemeentehuis

Volgens de wethouder lijkt die 1,6 miljoen veel geld, maar moet er eigenlijk maar een bezuiniging van 80.000 euro per jaar in de begroting worden gevonden. De huisvesting van alle ambtenaren op één centrale locatie levert de gemeente alsnog jaarlijks een besparing van 400.000 euro op. Wel zo’n 36.000 euro minder dan eerst verwacht werd.