De herinrichting van de Rijnstraat en Turfmarkt in Katwijk aan den Rijn valt ruim een miljoen duurder uit dan begroot was. Raadsleden willen dat de wethouder nu met meerdere en goedkopere scenario’s komt. ‘Kan het niet voor minder?.’ Maar wethouder Rien Nagtegaal houdt voet bij stuk.

Het college van burgemeester en wethouders heeft na een traject van zo’n twee jaar een voorstel gedaan met maatregelen om de snelheid in de Rijnstraat te verlagen. Ook moet het asfalt vervangen worden.

Voor die maatregelen heeft het college ruim een miljoen meer nodig, dan in eerste instantie begroot was. De gemeenteraad vindt het moeilijk om dat miljoen zomaar vrij te geven, terwijl de gemeente de komende jaren miljoenen moet bezuinigen.

Blanco cheque
De raadsleden zijn blij dat burgers goed betrokken zijn bij de plannen voor de Rijnstraat, maar die burgerparticipatie heeft uiteindelijk wel geleid tot hogere kosten. ‘Participatie moet geen blanco cheque worden’, waarschuwde de SGP.

Enkele partijen willen dat de wethouder meerdere en goedkopere scenario’s voorlegt, zodat de raad een betere keuze kan maken. Maar dat ziet Nagtegaal niet zitten.

Gevolgen
De wethouder is overtuigd dat het huidige voorstel recht doet aan de participatie en aan de kwaliteit van een hoofdweg van deze gemeente. Nieuwe scenario’s uitzoeken zou volgens Nagtegaal veel tijd en ambtenarenuren kosten. Tijd die er ook niet is, omdat het asfalt echt aan vervanging toe is. Bovendien moet de gemeente met die nieuwe scenario’s ook weer naar de bewoners toe. Nagtegaal: ‘En ik verwacht niet dat die zeggen: ‘Laat maar zitten’.

De wethouder denkt bovendien dat de kostenbesparing verwaarloosbaar is. Die extra 1 miljoen kost volgens Nagtegaal, vanwege de afschrijving, 23.000 euro op jaarbasis.

Besparen op onderdelen is bovendien niet handig voor de rest van het project. ‘Het pallet zit zo in elkaar, dat als je er één steentje uittrekt, dit gevolgen heeft voor de snelheidsverlagende maatregelen.’