Twee strandpaviljoenhouders in Katwijk liggen met elkaar in de clinch. Jan en Dirk Schipper van strandpaviljoens Zand en Zilt bekvechten op social media met Henny Schaap van Het Strand over het ruilen van een strandvak. Ook wethouder Jacco Knape wordt betrokken bij de beschuldigingen over en weer.

De familie Schipper wil met de gemeente een stuk van 40 meter strand tussen tussen Zand en Zilt ruilen met een even groot stuk vrij strand ten noorden van Zand, naast Het Strand.

De ruil is een win-win situatie volgens de Schippers. De gemeente krijgt een stuk vrij strand pal voor de Vuurbaak, het evenemententerrein en de bushaltes met een extra lange mindervalide-afrit in het vrije strandvak. Voor Schipper is de ruil gunstig, zodat zij extra strandhuisjes kunnen bouwen.

‘Sinds de werkzaamheden van Kustwerk Katwijk afgerond zijn kampen wij met een probleem met betrekking tot de indeling van het door ons gehuurde strandvak van strandpaviljoen Zand’, schrijft de familie in een brief aan de gemeente. ‘De afritten lopen dwars door ons strandvak heen, in plaats van de oude situatie (en zoals het bij ieder ander strandvak is), waar de strandafritten altijd aan het begin van het strandvak begint.’

Wethouder Jacco Knape verwees de strandtenthouders naar de stedenbouwkundigen. Schipper diende meerdere voorstellen in, waarvan de eerder genoemde op 2 mei werd goedgekeurd. De stedenbouwkundigen verwachtten verder geen problemen, maar adviseerde nog wel om buurman Henny Schaap op de hoogte te stellen van de kavelruil. Dat deden zij met een bericht op vrijdag 3 mei rond 20.00 uur.

No-deal
Tot grote verbazing van de familie Schipper ontvingen zij op maandagochtend 6 mei voor 09.00 uur een mail van de gemeente. De kavelruil was van tafel. Schipper: ‘Zonder enige argumentatie werd ons medegedeeld dat het plan geen doorgang kon vinden en dat er ook geen mogelijkheid was om het te bespreken, of tot een compromis te komen’.

De plotselinge no-deal roept veel vragen op bij Jan Schipper, die besluit zijn onvrede op social media te delen.

‘Wat is er gebeurd in dat weekend? Wordt de wethouder betaald door mijn neringzieke buurman? Wordt hij bedreigd, weten ze iets over hem? Is hij bang voor die persoon of in het gunstigste geval is het zijn vriend?’

Mijn mening over het functioneren van wethouder Knape: een schijnheilige, een lafaard en iemand die misbruik maakt van…

Geplaatst door Jan Schipper op Maandag 15 juli 2019

 

Henny Schaap is niet blij met het bericht van zijn buurman. Hij besluit op social media te reageren op de aantijgingen, die worden gedaan.

Normaal reageer ik niet op openbare facebook berichten. maar nu staat er een bericht op: ik ben een Katwijker…

Geplaatst door Henny Schaap op Maandag 15 juli 2019

 

Schaap vertelt in een interview met jongerenzender Podkat, dat er in het weekend van 3 tot en met 5 mei niets is gebeurd, zoals zijn buurman insinueert. Hij heeft de mail van de familie Schipper vrijdagavond laat gelezen. Vervolgens heeft hij een mail verstuurd naar de gemeente en is hij maandagochtend naar het gemeentehuis gegaan.

Landjepik
‘Het is een soort van landjepik, wat hij toepast’, legt Schaap uit. ‘Iedereen denkt dat het vrij strand verschuiven is. Maar ik heb een strandvak van 177 meter in totaal, met twee strandvakken. De heer Schipper heeft over de 300 meter en het vrije strand is 40 meter. Dat zou er dan ook nog eens bijkomen. Ruilen klinkt leuk, maar als je tussen je twee strandpaviljoens (Zand en Zilt) ook nog een stuk vrij strand er tussenin krijgt, is dat gewoon jouw strandvak. Dat is een mooi verhaal, maar er wordt helemaal niks geruild.’

Van vriendjespolitiek met de wethouder is volgens Schaap ook geen sprake. ‘Ik heb een fatsoenlijke relatie met de wethouder, een respectvolle relatie. Ik heb ook heel veel conflicten met hem gehad. Ik heb hem ook niet bedreigd of betaald. En ik ben ook geen vriend van hem.’

Waarom de gemeente dan toch de deal intrekt, is ook Schaap niet duidelijk. ‘Ik denk dat die ambtenaar, die zogenaamd goedkeuring zou hebben gegeven, niet goed geïnformeerd is geweest. Dat hij de enige ambtenaar is op het Katwijkse gemeentehuis, die niet weet hoe strandzaken werken. De rest van de mensen moet toen gedacht hebben: ‘dit klopt niet, dit kan niet, dit mag niet’.’

‘Niemand wist dit, behalve Henny Schaap’, vertelt Jan Schipper aan Podkat over de plotselinge no-deal. ‘Als dat stukje ruilverkaveling niet kan, dan kan het niet. Maar dan wil ik het wel gewoon graag horen van de gemeente en van de rechtspersonen. Niet dat het via een buurman wordt afgewezen.’

Facebook
Over de Facebookposts is Henny Schaap duidelijk. Dit moet volgens de eigenaar van Het Strand niet op Facebook. ‘Troosteloos, dat is eigenlijk het enige woord wat ik er voor heb. Triest en troosteloos.’

Jan Schipper legt uit dat het pure frustratie is. ‘Ik doe het liever niet.’ Schipper wacht al lang op een verklaring van de gemeente, maar die komt maar niet. Hij vindt niet dat hij met zijn Facebookpost mensen schaadt. ‘Ik heb respect voor de wethouder, maar niet voor de manier waarop hij hier mee omgaat.’ De strandpaviljoenhouder wil gewoon weten wat er in dat specifieke weekend gebeurd is.

Bekijk hieronder de video van Podkat inclusief interviews met Jan en Dirk Schipper, Henny Schaap en wethouder Jacco Knape.

Gezeik op Facebook tussen Schipper en Schaap over ruilverkaveling van een strandvak. Ook wethouder Jacco Knape wordt…

Geplaatst door PodKat op Dinsdag 16 juli 2019