De eikenprocessierups zet grote delen van het land op zijn kop en is nu ook in Katwijk gespot. De rups heeft zich genesteld in bomen aan de Lageweg in Katwijk. Om de bomen zijn waarschuwingslinten gebonden.


De rups zorgt dit jaar voor veel overlast in het land. De haren van de eikenprocessierups kunnen bij contact zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Dat zorgde er onder andere voor dat scholen moesten sluiten, sporttoernooien werden afgelast en middeltjes tegen de jeuk snel uitverkocht waren.

Volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups ontwikkelt het beestje zich dit jaar sneller dan voorgaande jaren. Volgens onderzoek zijn er dit jaar drie keer zoveel eikenprocessierupsen als normaal. Bestrijders houden de rupsen en het aantal nesten niet meer bij.

De rups laat zich in Katwijk nog niet vaak zien. Dat komt omdat in deze gemeente maar weinig eiken staan.