GemeenteBelangen wil dat de gemeente de regels voor loslopende honden op het strand tijdens de zomermaanden aanpast. Volgens de partij is er op het strand overdag overlast van hondenpoep, honden die lunch- en koelboxen bestormen en zijn er ook bijtincidenten geweest.

Volgens de fractie is de overlast grootst tussen de kitesurfvereniging Airtime en de Uitwatering. ‘Er wordt gewezen op hygiënische aspecten van overlast zoals niet opgeruimde ontlasting of het bestormen van andermans lunch en koelbox door de honden’, schrijft de partij in een brief aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van gesprekken met strandbezoekers. ‘Maar ook op ernstiger overlast door diverse bijtincidenten. Incidenten tussen honden, als ook incidenten waarbij kinderen betrokken zijn geweest.’

Honden mogen van 1 april tot en met 1 oktober tussen 09.00 en 19.00 niet los op het strand, tenzij de temperatuur overdag onder de 18 graden is. Als het kouder is mogen de wel gewoon los op het strand.

Die temperatuurgrens is volgens GemeenteBelangen (GB) moeilijk te handhaven. Dat kan duidelijker vindt de partij. Bijvoorbeeld door honden tijdens de zomermaanden alleen aangelijnd toe te staan en nooit los. Of alleen los na een bepaalde tijd in de avond. De partij pleit ook voor een betere handhaving.

GB heeft aan het college schriftelijk vragen gesteld over het beleid. Het college heeft nog niet geantwoord of zij het beleid wil aanpassen.