De gemeente Katwijk gaat de eikenprocessierups niet bestrijden. De rups heeft zich genesteld in bomen in ’t Heen en daar mogen ze van de gemeente blijven zitten. Volgens een woordvoerder staan de bomen niet op een drukke openbare plek waar veel mensen komen en zullen ze dus voor weinig overlast zorgen.

De gemeente heeft om de bomen waarschuwingslinten gebonden. Een woordvoerder laat weten dat de rupsen gemonitord worden, maar de beesten en nesten worden niet verwijderd.

De rups zorgt dit jaar voor veel overlast in het land. De haren van de eikenprocessierups kunnen bij contact zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Dat zorgde er onder andere voor dat scholen moesten sluiten, sporttoernooien werden afgelast en middeltjes tegen de jeuk snel uitverkocht waren.

De eikenprocessierups is op dit moment in Katwijk alleen in ’t Heen gesignaleerd.